Dmitry Zimin – Om böcker som inspirerar

Den 20 november 2014 tillkännagavs pristagare av det sjunde årliga upplysningspriset inom området populärvetenskapslitteratur. I väntan på ceremonin ställde vi flera frågor till co -founder av utmärkelsen, grundaren av Dynasty Foundation Dmitry Zimin.

Skalan på utbildningsprogrammet "Educator" beundras: Detta är Science Festival och föreläsningsturné i städerna Ryssland, seminarier https://ceresherbolario.com/kanslor-ar-inte-ord-om-dem/, utflykter och öppna lektioner. Men först och främst är "upplysaren" ett årligt pris inom området populärvetenskaplig litteratur. Det handlade om böcker som vi pratade med en affärsman, filantrop och upplysare, grundare av den första privata icke -vinstfonden i det moderna Ryssland, som stödjer vetenskap och utbildning, Dmitry Borisovich Zimin.

Psykologier: Under många år har du stött Enligheren Award, som har öppnat en bred publik med de bästa populära vetenskapsböckerna som publicerats i vårt land. Och du själv läser dessa böcker? Vilken av dem var särskilt imponerad?

Dmitry Zimin: Själv läser jag inte alla böcker, för varje år kommer de till juryn i mer än hundra, men jag ser definitivt ut och bläddrar igenom allt. Och många böcker och läser från skorpa till skorpa. Alla ger mig ett enormt nöje! Men det här är böcker av olika genrer och om olika ämnen är de svåra att jämföra. Därför är jag bättre att namnge flera enastående böcker i olika områden. Bland böckerna om de exakta vetenskaperna på mig på en gång gjorde Leonid Ponomarevs bok "Under tecknet på kvantitet" (Fizatlit, 2007) ett stort intryck på mig. Spännande läsning, dessutom, utrustad med mycket intressanta marginaler – Anteckningar på fälten, retreat som ägnas åt forskare, ett biografiskt certifikat. En annan lysande bok, en av mina nära och kära i detta område, är ”Varför himlen är mörk. Hur universum är ordnat "Vladimir Reshetnikov (Century 2, 2012). Med sin äkta vetenskapliga och allvarliga är det mycket lätt att läsa. I viss utsträckning konkurrerar Boris Sterns nya bok "Breakthrough Over the World" med henne (Trinity Version, 2014)-Hon dök bara upp och gick in i den korta listan över "upplysare" i år. Men detta är definitivt inte en bok för spårvagnsläsning: den är avsedd för en tankeväckande läsare. Detta är en berättelse om de senaste upptäckterna inom området kosmogony, universums kunskap, om det avancerade landet för modern vetenskap.

Har du lyckats hitta boken om dina drömmar bland vinnarnas och nominerade böcker för alla dessa år, för vilka (och liknande) priset delades delvis? Eller så väntar du fortfarande på henne?

D. H.: Det är svårt för mig att lyfta fram en enda bok som anslöt sig mest. Nu, om jag frågades vilken bok jag anser vara den bästa populära vetenskapsboken genom tiderna, skulle jag kalla "Sunny Substance" Matvey Bronstein. Naturligtvis kunde hon inte vara en av de upplysande nominerade priserna, eftersom det publicerades av Detgiz 1936! Men för tio år sedan släpptes hon igen i förlaget "Kwant". Den här boken har en roll om radio, och jag måste erkänna att jag är en professionell radiooperatör, amatörradio och radiotekniker – jag läste den i ett andetag och upptäckte mycket för mig själv.

Alla verk du har namngivit – från området exakta vetenskaper. Vad sägs om naturligt?

D. H.: Av böckerna om biologi och etologi rekommenderar jag alla boken "Naughty Biosphere Child" Viktor Dolnik (Petroglyph, 2009), liksom Alexander Markovs två -volym "Evolution of Man" (Corpus, 2012). Vi var rädda för att ingen skulle köpa och läsa de två volymen – men boken divergerade som heta pajer! Detta är otroligt intressant och berör direkt vårt samhälle, vår vardag.

Böcker om alla finalister och pristagare från Enligheren Award är tillgängliga på PremiaProStitel -webbplatsen.ru

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest Comments